la-Cluj Napoca.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii clujenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Clădiri cu istorie în Cluj

Radio R. Regional

 

Vioara lui Ștefan Ruha, alături de orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj încheia, în ziua de 29 decembrie 1967, concertul festiv organizat la inaugurarea sediului Radio Cluj. Casa Radio – cum i s-a spus – era, la acea vreme unul dintre cele mai moderne sedii de radiodifuziune din Europa. Clădirea se adăuga celorlalte repere arhitecturale ale orașului, cu valoare simbolică de netăgăduit.

„E atât de prezentă în inima mea această casă, încât i-am dăruit atunci tot ce-am avut eu mai bun, toate gândurile mele și ce-am reușit să adun din experiența de un fragment de viață. /…/ Țin cu aceasta casă, care va fi dăruită tuturor oamenilor”, spunea peste ani arhitecta Marioara Salvanu, proiectantul construcției.

Marioara Salvanu își amintea dificultățile legate de înălțarea clădirii, dar și spiritul care animase lucrarea. „Era echipa. Noi eram o echipă”, spune ea.

„Nicăieri nu se mai realizase un studio regional atât de nou pentru etapa respectivă. Ceea ce se poate auzi și de la cei care lucrează aici. Aici ne simțim așa de bine, îmi spuenau doamnele care lucrează acolo. E casa noastră. Nicăieri pe unde am mai fost n-am mai întâlnit ceva așa deosebit, mai frumos, mai confortabil.”

Într-adevăr, o întreagă echipă a contribuit la ridicarea Casei Radio. Alexandru Szabo, șofer al studioului timp de 46 de ani, își amintea și el:

„A fost poate cea mai frumoasa vreme a vieții mele. Eu aici, în studio, m-am simțit absolut acasă. La studioul ăsta, baza am măsurat-o cu pașii, cu domnul Rațiu [redactorul-șef de atunci – n.r.]. Am venit și am măsurat 113 metri de-a lungul și 100 metri de-a latul. Și așa s-a hotărât că aici va fi amplasat radioul.”

Era în anul 1966. În fața clădirii, finalizate în anul următor, un ansamblu din beton armat imaginat de sculptorul Mircea Spătaru sugerează și astăzi traseul undelor herțiene. Holul mare – sau Galeriile Radio – prezintă expoziții de-a lungul întregului an.  Dar inima Casei Radio e studioul mare (315 mp) pentru înregistrări muzicale, folosit și pentru spectacole, concerte, piese de teatru, conferințe, proiecții de filme sau alte evenimente.

„Sala de spectacole, pe care o numim generic Catedrala Sunetului, face parte aparent din unitatea arhitecturală a ceea ce înseamnă Casa Radio. Aparent, pentru că practic sala de spectacole este o clădire în clădire, fiind construită pe o fundație proprie, contribuind astfel la amprenta sonoră specifică și unică în țară . Timpul de reverberație al sălii este de sub o secundă. De ce este importantă această valoare? Pentru că destinația inițială a Catedralei Sunetului a fost de studio de înregistrări. Caracteristica acustică a unui studio de înregistrări diferă foarte mult de cea a unei săli de spectacole dar, datorită unor oameni pasionați de arhitectura sunetului, această caracteristică este adaptată noilor condiții de audiție. Volumul sălii e de 3400 m2, prezentând o suprafață de audiție cu o capacitate de 200 de scaune, o scenă de 32 m2, instalație profesională de sunet și lumini, proiector și ecran retractabil de 12 m2. Sala de spectacole poate fi adaptată oricărui tip de manifestare. Suntem bucuroși să îi primim și să le oferim asistență tehnică tuturor celor interesați de o colaborare sonoră .” (Călin Fărcaș, inginer de sunet)

Ce înseamnă pentru dumneavoastră Casa Radio? e întrebarea pe care am adresat-o trecătorilor:

„Înseamnă foarte mult. La vârsta mea, pot să spun că am trăit cu Casa Radio și cu Radio Cluj. Am cunoscut oameni de excepție, scriitori, poeți, creatori de artㅔ

„O sală unde se țin evenimente, cu copii, cu adulți, oricine poate să participe…”

„Un mijloc de informare, diverse programe, programe culturale, muzică bună, știri…”

Casa Radio înseamnă toate acestea și mai mult decât atât.

Sâmbătă, 25 octombrie, Casa Radio vă așteaptă cu porți deschise, între orele 10.00-17.00. Duminică, vă invităm să vă alăturați unei noi ediții a Caravanei bicicletelor – vom pedala din Piața Unirii până la Casa Radio. Detalii pe site-ul  www.radiocluj.ro.

Cinci secole de artă ne așteaptă în Galeria Națională a Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Conform principiului comercial 2 în 1, plătești un bilet de acces la muzeu dar vizitezi în același preț și cel mai important edificiu baroc din Cluj, o referință în arhitectura de secol XVIII din România, modelul arhitectural al palatelor și caselor nobiliare baroce din Cluj. Doi din trei clujeni plasează Palatul Banffy printre cele mai frumoase clădiri din  patrimoniul construit al orașului.

Cu  cel mult 8 lei, prețul unui bilet întreg, vă  propun să redescoperim împreună cinci secole de artă românească în Galeria Națională a Muzeului de Artă Cluj, de la icoana trasnilvană la arta secolului XX.

Muzeul nostru deține cele mai frumoase tablouri cu flori realizate de pictorul Ștefan Luchian, grupate în trei săli succesive, care sunt de neratat. De asemenea, avem o colecție extrem  de importantă de lucrări care reprezintă momentul avangardei din arta din România, iar spre sfârșitul circuitului de vizitare Galeriei Naționale am selectat o serie de lucrări de Tasso Marchini, un artist care a trăit o vreme și la Cluj, reprezentativ pentru arta din România interbelică, care merită descoperit cu această ocazie. Sunt recomandările directorului Muzeului de Artă Cluj, Călin Stegerean, pentru vizitatorii galeriei.

Chiar la intrare merită observat atticul clădirii, respectiv partea superioară a  fațadei palatului, decorată cu un ansamblu de zeități greco-romane pereche, Marte și Atena, Apollo și Diana, Hercule și Perseu. Este un exempu de legătura a stilului acestei clădiri, reprezentative pentru barocul transilvan cu arta renașterii din Europa, care a adus ca teme decorative elemente ce țin de arta greco-romană. (directorul Muzeului de Artă Cluj, Călin Stegerean).

Sculpturile din piatră domină Piața Unirii și atrag atenția asupra acestei clădiri care din 1774, de la începerea construcției sale ca reședință nobiliară a contelui Bánffy György, continuă să adauge carate partimoniului pe care îl reprezintă atrât palatul, cât și colecția de artă expusă sau din depozitele Muzeului de Artă Cluj.

Turul bisericilor clujene oferă celor care participă la această aventură, o deschidere nesperată spre o lume oarecum străină. Începem cu somptuoasa catedrală gotică a Sfântului Mihail, care ne întâmpină deasupra porții de la intrare printr-o atitudine războinică.

Ghidul nostru, Lucaci Ioszef, ne explică simbolurile:

Toți am auzit de marea răscoală țărănescă de la Bobâlna. Locuitorii orașului Cluj s-au alăturat răsculaților și drept pedeapsă, după înăbușirea răscoalei, orașul Cluj a pierdut toate privilegiile de care se bucura până atunci. Iar în anul 1444, la intervenția lui Iancu de Hunedoara, Clujul și-a recăpătat privilegiile pierdute. Vestea că orașul a reprimit aceste vechi privilegii a ajuns în ziua Sfântului Mihail. Clujenii au considerat că este un semn de la protectorul orașului. (Lucaci Ioszef)

În contrast cu grandoarea catedralei se află umila Biserică Ortodoxă din Deal, ai cărei enoriași români erau mult mai puțini la data construcției și mai modești din punct de vedere material.

Conducerea orașului a respins cererea, spunând cu nu îndeplinesc criteriile, nu sunt 100 de români ortodocși în Cluj. La a doua petiție, comunitatea românească a cerut o numărare a populației , în urma căreia a reieșit faptul că sunt 124 de enoriași și astfel s-a aprobat construirea unei biserici. (Lucaci Ioszef)

După prima biserică ortodoxă, apărută pe la 1700 în centrul Clujului, abia în secolul XX vom avea și prima catedrală românească, cea greco-catolică obținută printr-o donație. Este vorba despre Biserica Schimbarea la Față de pe bulevardul Eroilor, și ea înnegrită de vreme.

O altă construcție, datorată unor călugări catolici, se află pe strada Universității. Aici, chiar deasupra altarului, se află Icoana Făcătoare de Minuni de la Nicula, despre care nu se știe cu exactitate dacă este originalul sau o replică…după ce au început să se petreacă minunile de la Nicula , Guvernatorul de atunci al Transilvaniei a luat icoana din mănăstire și a adus-o la Cluj. În acestă biserică țăranii au protestat și în urma protestelor s-a comandat o copie, de la meșterii care au realizat prima icoană. Una dintre icoane au fost dusă înapoi la Nicula iar cealaltă se află pe altarul Bisericii Iezuite Piariste din Cluj. (Lucaci Ioszef)
Ovidiu Moldovan

Suluri de Tora, menorah sau candelabrul cu 7 brațe, șalul de rugăciune, steaua lui David sunt simboluri evreiești pe care le întâlniți dacă aveți curiozitatea de a vizita o sinagogă.

Comunitatea mare de evrei, care s-a format la Cluj în prima jumătate a secolului trecut, a îmbogățit orașul cu multe sinagogi. O parte dintre acestea există și astăzi, chiar dacă numai una dintre ele funcționează ca spațiu de rugăciune dedicat cultului mozaic.

Istoricul Lukacs Joszef își amintește c㠓prima clădire cu această destinație a fost construită la începutul secolului al XIX-lea pe actualul Bulevard 21 Decembrie. Era o casă din chirpici construită pe terenul Bisericii Evanghelice. Clădirea nu mai există astăzi, dar comunitatea devenită mai prosperă și mai numeroasă a reușit să construiască prima sinagogă pe strada Paris. Este în stil clasicist și în acel loc mai erau construite locuința rabinului și baia rituală, un complex de clădiri care există și în zilele noastre.
Așa cum o vedem astăzi este rezultatul reconstrucției dintre anii 1940-1950. De atunci este dedicată memoriei celor 18.000 de evrei transilvăneni uciși în Holocaust”

Comunitatea micilor industriași evrei și-a construit propriile lăcașuri de cult. Un exemplu este sinagoga de pe strada Barițiu, cunoscută clujenilor sub numele de Casa Tranzit, un spațiu cultural în care cu siguranță v-ați delectat la un spectacol de teatru sau concert. În aceeași zonă a mai existat o sinagogă, spune istoricul Lukacs Joszef, o clădire care însă a dispărut în 1920. O altă sinagogă a fost construită de o asociație de studiu al Talmudului în Piata Mihai Vitreazul pe strada Croitorilor. În clădire funcționează acum Institutul de Studii Iudaice. Și dacă v-ați propus să vizitați Templul Memorial al Deportaților Evrei sau fostele sinagogi transformate în spații culturale sau de învățământ aveți ocazia să vizitați și monumentul dedicat Holocaustului, inaugurat în acest an în Parcul I. L. Caragiale din Cluj.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014