la-Cluj Napoca.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii clujenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Horațiu Dan, directorul Comedy Cluj: În ultimii ani vedem comedii românești bune, care au substanță

Agerpres

 

Horațiu Dan, directorul festivalului Comedy Cluj, probabil cel mai tânăr director al unui festival din România, vorbește într-un interviu acordat AGERPRES despre evenimentul pe care îl coordonează, despre filme și evenimentele conexe.

El apreciază că realizatorii români de film au început să revină la comedie și producțiile lor au substanță. Pe de altă parte, regizorul spune că peliculele de comedie hollywoodiene nu sunt cele pe care le caută pentru a le promova la Comedy Cluj, deoarece urmează un anumit tipar, sunt repetitive și reprezintă o foarte mică parte din ceea ce înseamnă filmul de comedie în cinematografia mondială.

Directorul Comedy Cluj spune că proiectul a fost pornit din pasiune și "trăiește din pasiune" și este de părere că prezența în Cluj a două festivaluri mari — TIFF și Comedy Cluj — nu poate fi decât "un lucru benefic" pentru oraș.

AGERPRES: Cu ce surprize i-ați așteptat și îi mai așteptați pe spectatori la cea de-a șasea ediție a Comedy Cluj? 
Horațiu Dan: Deși se desfășoară la Cluj-Napoca, festivalul nu este dedicat doar clujenilor, el se adresează unui public național și internațional. În primele zile ale festivalului am avut proiecții interesante, workshopuri, un concert care a îmbinat muzica de jazz cu stand-up comedy, filmul din gala de deschidere, "Hector în căutarea fericirii", am avut premiera filmului românesc "Q.E.D.", au început proiecțiile filmelor de scurt metraj și ale celor de lung metraj aflate în competiție, multe alte filme care pot fi văzute în premieră națională doar în festival, deoarece pentru ele nu există distribuitor în România, deci o ocazie unică pentru public să le vadă. Avem 193 de filme în festival în total și, practic, fiecare zi vine cu extrem de multe noutăți. Avem, de asemenea, la capitolul evenimente conexe un spectacol de dans contemporan, "Carmina Burana", producție a companiei israeliene Kamea Dance și un spectacol de teatru, "Carpathian Garden", o comedie cu Tudor Aaron Istodor și Radu Iacoban. Să nu uităm și premiul de excelență care îi va fi oferit unuia dintre cei mai iubiți și apreciați actori de teatru și film, Victor Rebengiuc, eveniment care va avea loc vineri, la Cinema Victoria și care va fi urmat de proiecția specială a filmului "De ce trag clopotele, Mitică?". La finalul festivalului va fi proiectat lungmetrajul "Pride", film care a fost prezentat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs și premiat la Cannes.

AGERPRES: Cum a fost făcută selecția filmelor din festival? Care sunt cele mai căutate teme în filmele de comedie? 
Horațiu Dan: Cred că este greu să găsim un pattern foarte clar al temelor din filmele de comedie sau al temelor din filmele de comedie din festival, mai ales prin prisma faptului că festivalul încearcă, de fapt, să exploreze toate fațetele comediei. Comedia poate părea, la prima vedere, un gen facil și limitat. Ei bine, nu este, și după șase ediții de festival și undeva la, probabil, peste 1.000 de filme prezentate, am ajuns la certitudinea că filmul de comedie sau comedia ca gen nu este un gen facil și nu este nici o chestie simpluță, ușurică. Într-adevăr, există și comedii care nu ne spun prea multe și care ne ocupă o oră și jumătate din viață, după care nu rămânem cu mare lucru. Noi încercăm să evităm genul acela de comedii și ne axăm pe filme care să însemne și o experiență cinematografică. Umorul este foarte important, dar, în același timp, este foarte important ce găsim în spatele umorului. La toate marile festivaluri există comedii deștepte, comedii unde râdem, comedii unde ne amuzăm din plin, dar în același timp filme care ne pun și niște întrebări. La finalul unor astfel de comedii plecăm din sălile de cinematograf cu niște semne de întrebare. Ideea principală este că în spatele comediei poate exista, și trebuie să existe, foarte multă substanță. Filmul de comedie nu este o hăhăială.

AGERPRES: Cât de largă a fost paleta din care au putut fi alese filmele pentru acest festival? 
Horațiu Dan: Paleta este extrem de largă și cred că umorul sau filmul de comedie este unul dintre cele mai eterogene genuri din punctul de vedere, să zicem, geografic și cultural. Ceea ce stârnește râsul într-o parte a lumii poate fi total irelevant și sec într-o altă parte sau ce este comic într-o cultură poate fi total lipsit de comic în alte culturi. De aceea, este întotdeauna o provocare să realizezi o selecție care să fie în același timp diversă, interesantă, dar și relevantă pentru ceea ce se întâmplă în lume la nivel de comedie și să fie totodată pe înțelesul sau pe un tipar cultural pe care noi să-l putem înțelege.

AGERPRES: Credeți că începe filmul românesc să se întoarcă la comedie, în condițiile în care în România după revoluție s-au făcut în general drame? 
Horațiu Dan: Da, cred că filmul românesc începe să se întoarcă la comedie sau, de fapt, începe să se uite mai mult și spre comedie. A fost oarecum natural ca perioada anilor 1990-2000 să fie mai orientată spre dramă și să fie mai orientată spre niște teme extrase din experiența anilor de comunism, pentru că marea majoritate a filmelor românești de succes au ca temă, total sau parțial, perioada comunistă. Dar în ultimii ani am văzut din ce în ce mai multe comedii și vedem comedii românești bune, vedem comedii românești care au o substanță și care sunt ceva mai mult decât comedia aceea tipic hollywoodiană. Comediile clasice de la Hollywood parcă toate sunt la fel, urmează un anumit tipar, sunt genul de comedii pe care încercăm să le evităm în festival pentru că până la urmă acele comedii clasice și repetitive reprezintă o foarte mică parte din ceea ce înseamnă filmul de comedie în cinematografia mondială.

AGERPRES: Imaginea festivalului este un cameleon. Cum ați ales această imagine, de unde v-a venit ideea cameleonului? 
Horațiu Dan: Cameleonul a fost ales pentru că reprezintă sau redă foarte bine ideea noastră despre comedie și noi, și aici mă refer la festival, vedem comedia ca pe ceva care nu are formă fixă. Putem găsi comedia în foarte multe forme, foarte multe ipostaze și de aici ideea de cameleon. Avem foarte multe tipuri de comedie, de la parodie, de la comedia romantică, la comedia dramatică. Uneori cele mai bune comedii sunt comediile dramatice, pentru că, până la urmă, ca și în viață, nu este totul o singură tușă de culoare și comicul poate să coexiste foarte bine cu dramaticul. Există foarte multe filme, chiar și câștigătoare de Oscaruri, care îmbină foarte armonios comedia cu drama.

AGERPRES: Când ați început acest festival erați foarte tânăr, 23 de ani, și veneați din mediul afacerilor... 
Horațiu Dan: Formarea mea profesională principală este de economist și studiile mele, începând de la licență, la masterat și la doctorat, sunt pe economie. În prezent fac și un masterat de management cultural și mare parte din activitatea mea actuală, pe zonă universitară, pentru că eu sunt implicat și pe partea universitară, se referă la o zonă conexă economiei care nu are legătură cu filmul.

AGERPRES: Ce va determinat să porniți un astfel de proiect, cu atât mai mult cu cât în oraș exista deja un festival de film de anvergură, TIFF? 
Horațiu Dan: Proiectul a fost pornit din pasiune, este continuat din pasiune și trăiește din pasiune. Și nu este vorba doar de pasiunea mea, ci și de pasiunea unei echipe întregi, care este foarte tânără. Cred că existența unui alt festival mare în Cluj-Napoca este un lucru benefic și chiar cred că cele două festivaluri sunt complementare.

AGERPRES: Este greu să susții financiar un astfel de eveniment? 
Horațiu Dan: Parte din finanțare vine de pe partea diverselor instituții publice, în vreme ce altă parte vine din zona privată. Este destul de dificil să găsim totuși finanțare în condițiile în care în ultimii ani companiile și-au tăiat în mod sistematic bugetele de marketing. Pe de altă parte, festivalul a crescut de la an la an în vizibilitate, ceea ce oferă un mare avantaj în momentul în care mergi să cauți sponsori. Cred că și de aceea sponsorii principali ai festivalului sunt alături de noi încă de la prima ediție și am dezvoltat niște legături cu sponsorii care până la urmă se bazează pe performanța festivalului și pe vizibilitatea pe care evenimentul o oferă.

AGERPRES: Care sunt așteptările cu privire la actuala ediție? 
Horațiu Dan: De la fiecare ediție ne așteptăm la creștere. Festivalul este astăzi cel mai mare festival dedicat comediei din Europa și ne așteptăm ca și această ediție să consolideze poziția internațională a festivalului.

AGERPRES: Unde vedeți festivalul peste zece ani? 
Horațiu Dan: Asta este o întrebare dificilă. Îl văd crescând, dezvoltându-se. Festivalul a crescut enorm de la an la an și a reușit să devină un eveniment și pe scena internațională și sperăm să continuăm să creștem. Suntem încrezători că vom avea din ce în ce mai mult succes.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014