la-Cluj Napoca.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii clujenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Un cuplu de olandezi educă de două decenii romii de la Pata Rât

Agerpres

 

Un olandez mutat, după Revoluție, în România încearcă de aproape două decenii să transforme ''ghetoul'' de la Pata Rât într-un cartier al Clujului.

Între timp, Bert Looij a cumpărat, prin Fundația ProRroma, mare parte din terenul pe care se află astăzi așa-numita colonie Dallas din Pata Rât și a înfiat, împreună cu soția sa, Margaret, trei copii — un băiat și două fete gemene. Toți provin din familii sărace din Transilvania, pe care Bert și Margaret le-au întâlnit în acești 20 de ani de când coordonează acțiuni de caritate în țara noastră.

Dallas este una dintre cele patru colonii de romi care există la Pata Rât, un loc de la marginea municipiului Cluj-Napoca, ce a apărut pentru că groapa de gunoi a orașului, mizerabilă cum e, tot oferă ceva celor mai săraci dintre oameni. Acolo locuiesc mii de persoane, iar cele mai multe stau în adăposturi din carton sau plastic pe care le numesc case. 

În cei aproape 20 de ani de când se ocupă de Pata Rât, Bert i-a învățat pe romi ce este apa și săpunul, ce este un WC, le-a făcut străzi, le-a numerotat casele și a construit o școală. În două decenii, un om venit din cealaltă parte a continentului, cu răbdare și perseverență, a schimbat viața acestor romi.

Prima oară Bert a ajuns în România la puțin timp după Revoluție, când peste tot se vorbea în Europa de români ca despre un popor scăpat de dictatură, care trebuie ajutat să se redreseze. La acel moment multe fundații trimiteau ajutoare în România, camioane cu haine, jucării și uneori mâncare.

''Cred că a fost prin 1992 când am fost contactat de Fundația Dorcas, din Olanda, care avea acțiuni caritabile în România. Noi atunci am mers pentru această fundație și am făcut un tur al țării și am dus marfă, ajutoare. Dar ne-am și plimbat, ca și cum am fi fost turiști. Am văzut tot felul de locuri, dar am văzut atunci foarte multă sărăcie. Țin minte, când am intrat în România, era un băiat de vreo 17-18 ani care a fugit pe lângă mașina noastră. Era foarte înfometat. Și mi-am spus: îmi pare rău, asta este, dar i-am dat ceva de mâncare și el s-a schimbat la față. Așa am rămas cu acest tablou în minte ani de zile. Chiar și când am ajuns acasă în Olanda, tot n-am putut scăpa de această imagine, dar atunci am zis hai să nu luăm o decizie pe seama emoțiilor'', povestește Bert din micul său birou de la mansarda unei clădiri pe care a construit-o în colonie ca și școală pentru copiii romilor. 

 

Vremea trecea și lui Bert gândul de a se întoarce în România pentru a face ceva nu-i dispărea din minte. Nici în Olanda nu era neapărat ușor, dar era mai simplu. În țara sa Bert muncea ca tâmplar în construcții, iar când își termina treaba mergea să lucreze ca voluntar cu persoane dependente de droguri, aflate în programe de reabilitare.

''Noi acolo, în Olanda, locuiam într-o zonă plină de criminalitate. La stânga aveam ca vecini un club de bărbați care plăceau alți bărbați, la dreapta era un club cu femei sărace care dansează fără haine, iar la alți 500 de metri de unde stăteam era un bar în care împușcaseră pe cineva. Era un oraș lângă Maastricht, foarte aproape și de Belgia, și de Germania, și multă lume venea acolo după droguri. Și așa cum ziceam, mi-a rămas tabloul acela cu băiatul sărac în minte și așa m-am hotărât să facem ceva în România. Am vorbit și cu soția mea și după o vreme a venit ea la mine și a spus: 'Bert, eu cred că trebuie să facem ceva și să mergem în România. Hai să spunem salut la toată familia, să vindem ce avem și ce nu putem dăm la alții, ne căutăm de lucru în România și plecăm' '', își amintește Bert.

Familia, așa cum era de așteptat, nu a fost foarte încântată de hotărârea celor doi. Părinții au încercat să-i convingă că, dacă vor să ajute oameni săraci, găsesc destui și în Olanda, dar nu au avut mare succes. ''Mai ales mama mea a spus că de ce să lăsăm acasă totul și să mergem în România unde nu avem nimic. Dar eu sunt creștin și când simt o chemare trebuie să o ascult. Ei nu înțelegeau de ce să plec. Nu toată lumea înțelege, pentru că nu toată lumea are o relație cu Dumnezeu și atunci ei cred că eu vorbesc cu cineva care nu există'', spune Bert.

El a fost crescut de mic în spiritul religiei, dar recunoaște că au trecut foarte mulți ani până să creadă într-adevăr în Dumnezeu. Când era copil, mama sa îl ducea la biserică, dar asta nu-l impresiona prea tare. Singurul motiv pentru care se simțea bine acolo erau bomboanele cu care era 'mituit' să fie cuminte și să nu vocifereze în timpul slujbei. ''Iar când am ajuns la vreo 16 ani, ca fiecare tânăr care e rebel, n-am mai vrut să ascult și am spus la revedere la biserică. După aia, într-o zi, am văzut niște tineri care cântau la chitară pe stradă. Am stat de vorbă, mi-au vorbit și de Dumnezeu, iar eu i-am ascultat. Mi-au schimbat viața. Sunt multe de spus, dar asta este altă poveste. Mai stăm aici o zi'', afirmă Bert, alungând amintirile cu o fluturare de mână.

Cu voia familiei sau fără, Bert și-a făcut bagajele și a plecat cu soția lui în România. Fundația Dorcas cu care lucraseră le propusese jobul pe care îl căutau: să meargă amândoi în România să se ocupe de acțiunile caritabile. Așa că ce nu au putut vinde au dat altora, au împachetat și au plecat spre România anilor '90 plini de entuziasm, dar fără prea multe informații. Era toamnă, iar iarna avea să se instaleze curând.

''Mie nu-mi place să folosesc cuvântul greu, mai bine zic că a fost ... o provocare. Când am plecat din Olanda cei de la Dorcas mi-au spus așa: 'Poți să pleci, totul este aranjat. Acolo e închiriată o casă pentru tine și te așteaptă oamenii'. Dar când am ajuns în Cluj nu ne aștepta nimeni și oamenii se întrebau 'ce face olandezul ăsta aici, a venit să ne spioneze?'. Dar apoi asociația a închiriat totuși un apartament pentru noi. Era foarte curând după Revoluție și greu găseai de închiriat. Când am intrat în apartament era plin de gunoaie, sticle goale, folii, dușul era cumva legat la un dispozitiv care mergea cu curent electric și când am făcut baie m-am curentat; peretele de la baie era plin de mucegai și canapeaua era plină de păduchi. Mai aveam în apartament și două televizoare. Unul avea doar sunet și altul doar imagine și ca să înțelegem ceva le porneam pe amândouă'', își amintește olandezul.

Nimeni nu îi avertizase că, în general, iernile în România, și mai ales în Transilvania, sunt destul de geroase. Geamurile de la apartament se închideau prost, iar când deschideai fereastra să aerisești se făcea frig; apoi caloriferele mergeau prost, așa că la revedere cu căldura, spune el. La fel, mașina lor era pe motorină. N-au pornit-o două zile și a murit bateria. ''N-aveam ce face, nu înțelegeam limba românilor, nici ei pe a noastră și nu puteam comunica, așa că oamenii nu prea pricepeau ce facem noi aici. Ce era de făcut, că nu puteam sta pe canapea toată ziua'', povestește Bert.

Ușor-ușor au început să se descurce, să își facă cunoștințe și colegi cu care au rămas prieteni până azi. În primul an au reușit să ajute 100 de familii și au parcurs 70.000 de kilometri prin România. Mașina se mai strica în drum, nu aveau cu ce să o repare, mai dormeau prin sate pe la oameni și se trezeau înțepeniți și pișcați de păduchi, dar, după trei ani, ajunseseră la o mie de familii cu haine și alte ajutoare. 

 

Margaret a învățat mai repede românește, pentru că ea mai stătuse și în Italia o vreme, înainte de a veni în România. La un moment dat cei doi au decis, împreună cu fundația, că misiunea poate fi încheiată. Cu toate acestea Bert și Margaret au hotărât să mai rămână în Transilvania. ''Nu mai știu exact când am ajuns la Pata Rât, dar cred că sunt 18-19 ani. Am venit aici prin niște americani pe care i-am ajutat un timp, apoi ei au plecat. Atunci m-am întrebat de ce nu se face nimic pentru romii de aici. Toată lumea îmi spunea: 'nu se poate, domnule, cu romii nu poți să faci nimic'. Și atunci mi s-a părut provocator, așa că am început să lucrez cu oamenii din Pata Rât'', spune Bert.

Oamenii nu-și mai amintesc exact când au început să apară coloniile de la marginea Clujului, dar sunt cel puțin câteva zeci de ani. Sute și apoi mii de romi s-au așezat aici, în adăposturi improvizate din cartoane, fără apă, fără curent, încercând să se folosească cumva de lucrurile pe care le adună de pe rampa de gunoi a orașului.

''Toți trăiau în case de carton, de plastic, nu aveau apă, nu aveau curent. La început își făceau lumină în casă cu baterii de mașină și eu le încărcam. E nevoie de puțină lumină în case că altfel vin șobolanii și îi atacă. Am văzut și bebeluși mușcați de șobolani. Era dezastru. Toate casele, dar nici nu poți să le spui case, erau legate unele de celelalte și dacă lua foc una ardeau toate. Odată, un bebeluș a ars că era în casă și mamă-sa era pe rampă la lucru'', mai spune Bert.

De când a venit el în Pata Rât, în locul caselor de carton au apărut barăci de lemn, ridicate pe bolțari, ca să nu stea direct pe pământ — așa casa este cât de cât protejată de umezeală și de șobolani. Bert a numerotat toate casele, să existe o evidență, a dat un nume coloniei, a trasat drumuri, a construit o clădire unde funcționează școala, grădinița și biserica, a adus apă și a săpat și o canalizare. În mijlocul coloniei, lângă școală, este și o cabină mare, albă, primită de la Primăria Cluj-Napoca — sunt dușurile pentru romii din Dallas, dar stă nefolosită de luni de zile pentru că autoritățile, deși au trimis-o, nu au conectat-o la rețeaua de apă. 

''Am făcut o înțelegere cu primăria să punem aici și un container cu dușuri, dar așteptăm conectarea de la autorități. Contractul l-am semnat acum 18 luni. Și de atunci tot așteptăm. Mai demult oamenii făceau în spatele casei, dar tot acolo se duceau și copiii să se joace. Apoi veneau la mine să zică: 'domnu Bert, nu îmi dai niște medicamente pentru că s-a îmbolnăvit copilul'. Atunci am zis aici trebuie să schimbăm ceva. Am schimbat la o familie casa din carton cu una de lemn și le-am spus: 'Acum aveți casă, voi faceți o groapă și eu vă dau o toaletă și o folosiți ca WC'. Primele trei luni a fost greu, pentru că ei trebuiau să își schimbe mentalitatea. Acum sunt familii care bat la ușă: 'Domnule Bert, nu-mi dai o toaletă că am făcut groapa'. Totul ia un timp. Nu este ca la meniu, comanzi și gata ți se aduce'', declară Bert.

Totuși, de ce un om venit de foarte departe reușește să îi convingă pe romi să facă ce zice el? Secretul, dezvăluie Bert, este să creezi o relație cu ei. Și el și Margaret s-au dus pe rampa de gunoi să strângă sticle de plastic împreună cu aceștia. S-a creat o relație și oamenii au început să și asculte. Firește, la toate acestea se adaugă și faptul că primesc mâncare, medicamente, haine și ajutor pentru a-și construi casele, dar au început să le recunoască știința și cunoștințele, să-i respecte și să-i accepte în comunitatea lor.

''Dacă reușești să faci o relație cu ei nu mai trebuie să-i strângi de gât ca să te poți înțelege cu ei. Acum vin ei singuri: 'domnu Bert, cum să rezolvăm asta?'. Pentru că avem o relație. Așa și cu copiii. La început nici nu-i trimiteau la școală. Pentru că ei au mentalitate de supraviețuire. 'Azi ce mâncăm? Hai cu toți copiii pe rampă'. Nu vedeau rostul școlii. La început veneau la școală doar vreo 20% dintre copii și acum vin 80%. Și mai avem acum un exemplu foarte bun — o fată tânără care lucrează ca educatoare. A lucrat patru ani cu Margaret, iar acum trăiește aici în tabără. Are 19 ani și nu s-a căsătorit și nici nu are o găleată de copii. Deja ea gândește altfel, și-a schimbat modul de a vedea lucrurile și deja avem copii la grădiniță pe care, dacă îi întrebi, zic: 'vreau să fiu ca Loredana, vreau să merg la școală' '', povestește Bert. 

Nimic din ceea ce există acum în colonia din Dallas nu a apărut din senin, iar Bert și Margaret au fost învățați că atunci când vrei să faci o treabă începi cu ce ai. Apoi au început să apară și oameni care să-i ajute, care le dădeau bani sau alimente sau medicamente sau materiale de construcții. De ani de zile, la Pata Rât vin voluntari din toate țările Europei ca să muncească o săptămână-două în colonie.

Românii încă nu înțeleg cum e să ai concediu, să mergi în altă țară și să-ți cheltuiești banii ca să muncești pentru oameni pe care nu-i cunoști. Bert spune că mulțumirea pe care o vezi pe chipul celor pe care îi ajuți compensează orice efort.

''Și eu am zile când obosesc și nu vin. Nu vin două zile. Dar mi se face dor de ei și totuși aici e toată munca mea. Dar să știți că, de anul ăsta, multe ajutoare au venit și din România. Este o doamnă chiar aici în Cluj, pensionară, nu are mulți bani, dar de trei ori pe an merge și cumpără cozonaci și vine cu ei aici, la noi, și îi împarte. Sunt mulți oameni buni și în România'', afirmă Bert, care crede în capacitatea românilor de a-și schimba părerea despre țigani.

Întrebat de ce Olanda este una dintre cele mai înverșunate țări din Europa împotriva României, Bert a răspuns foarte hotărât: presa. ''Presa arată doar ce e mai rău, nu arată lucrurile bune, iar imaginile pe care le vehiculăm noi acasă ajung să fie văzute și de alții. Iar dacă noi nu credem că poate fi mai bine, cum o să creadă un străin''. El a povestit că atunci când s-a inaugurat școala, acum trei ani, un cameraman a prins o imagine cu un copil care se juca într-un container. Făcuseră curat, dar în Pata Rât tot timpul este câte ceva de făcut, de strâns sau de reparat.

''Înăuntru erau atâtea lucruri bune, frumoase, deschisesem școala, grădinița, erau copii care învățau. Ei au arătat copilul care se juca în container. Atunci ce să zică restul lumii? Zic 'uite ce trai au copiii de romi'. Și aia arată pe televizor și nu copiii care sunt aici la școală și învață. Și asta văd și în Olanda la televizor. Atâtea echipe de filmare vin aici și din România, și din străinătate, dar arată numai ce vor ei. Să vă spun o poveste. Acum câțiva ani a fost tsunami-ul acela mare care a lovit India. Și romii m-au întrebat de tsunami că auziseră de el și au spus că ei vor să adune bani ca să îl trimitem în India. Atunci am vorbit la biserici, au pus și ei ce au putut și cu banii strânși pe inițiativa romilor am mers în India, pe banii mei, și am împărțit pături la o sută de familii. Ei nu au adunat bani mulți, firește, dar a fost inițiativa lor. Niciodată presa nu a scris o asemenea poveste, pozitivă, despre romii din România. Dar noi am văzut cu ochii noștri cum Pata Rât s-a schimbat în 20 de ani din ghetou în cartier'', concluzionează Bert.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.

 


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014